ACTUALITEIT

Eerlijk deel van de koek

Gepubliceerd op 16-12-2019 om 16u59 door ABVV West-Vlaanderen
Iedereen een eerlijk deel van de koek!
Iedereen een eerlijk deel van de koek!

Ook u verdient extra koopkracht en een  degelijke sociale bescherming

“Ondanks de automatische loonindexering gaan de reële lonen er sinds 2014 met 2.4% op achteruit. Dit staat in schril contrast met onze buurlanden: over dezelfde periode gingen de lonen in Duitsland (+7%), Frankrijk (+3%) en Nederland (+3%) erop vooruit”.

Het rapport van de IAO (Global Wage Report 2018/2019) liegt er niet om. Het beleid van de regering Michel, die de lonen naar beneden drukte om ons land “competitiever” te maken ten opzichte van onze buurlanden, zorgde ervoor dat de Belgische werknemer met hetzelfde loon zich steeds minder kon veroorloven.

Voor onze provincie maakten we de  berekening voor de top 25 West-Vlaamse bedrijven. Het afgelopen boekjaar zagen zij hun omzet opnieuw stijgen met 3,35%, goed voor zo’n €15.887.762.093. Hun winst steeg met maar liefst 94% in vergelijking met vorig jaar. In totaal €1.190.948.368.

Stel dat we iedere werknemer in die bedrijven hun loon met 3% doen stijgen, dan kost dit de werkgevers ongeveer €60 miljoen euro, slechts 4.8% van hun totaal gemaakte winst. We mogen dus zeker concluderen dat een compensatie voor het geleden koopkrachtverlies de concurrentiepositie van de grote West-Vlaamse bedrijven niet onder druk zet.

“Als ABVV vinden we dat werk moet lonen. Maar als je deze cijfers ziet, mag duidelijk zijn dat de Belgische werknemer niet krijgt waar hij recht op heeft. Daarom eisen wij een eerlijk deel van de koek.” stelt Erik Van Deursen, provinciaal secretaris van ABVV West-Vlaanderen.

 .