VERSLAGEN & FOTO'S

Wereldvrouwenmars

Gepubliceerd op 19-08-2005 om 10u48 door Vorming & Actie: Werkzoekenden

Datum: Zaterdag 28 mei 2005
Plaats: Marseille

Op 28 en 29 mei 2005 vond de Europese bijeenkomst plaats in het kader van de Wereldvrouwenmars. Meer dan 100 ABVV-vrouwen waren van de partij.

Wat is de Wereldvrouwenmars?
Het is een wereldwijde beweging van (vooral) vrouwen die ijveren voor een beter leven voor alle vrouwen: gelijkheid, geen discriminatie, geen armoede, geen geweld... De eisen werden tijdens een jaar grondig besproken en samengebundeld in een Charter, die wereldwijd werd voorgesteld in allerlei initiatieven.

Het Charter
Het Charter is een eisenbundel van vrouwen wereldwijd. Het bevat tal van voorstellen om de eisen van de vrouwen te verwezenlijken. Centraal staan de strijd tegen armoede en geweld, en dit voor alle mensen, vrouwen en mannen.
Ook in België doen de vrouwen mee aan de verspreiding van het Charter: in maart waren er in heel het land vrouwenmarsestafettes. Op 8 maart, de internationale vrouwendag werd het Charter officieel voorgesteld. En in mei deden de Belgische vrouwen dan mee aan de Europese bijeenkomst waar het Charter nog eens werd voorgesteld.

De ABVV-vrouwen in Marseille
We gingen met een delegatie van meer dan 100 ABVV vrouwen. In West-Vlaanderen kozen we ervoor om voorrang te geven aan werkloze militanten. Zo gingen we uiteindelijk met drie personen uit West-Vlaanderen naar Marseille: Lieve, Gerda en Françoise. Het was een verrijking: we kwamen ABVV-vrouwen uit heel het land tegen, we namen deel aan een workshop over "werk en uitsluiting van vrouwen in Europa". Het besluit van deze workshop is simpel: overal worden vrouwen achteropgesteld: ze krijgen minder kansen op opleiding, ze moeten heel veel flexibiliteit voor de dag brengen, ze moeten het vaak stellen met deeltijdse functies, ... Spijtig dat het niet echt tot voorstellen voor verbetering kwam!

De zaterdagnamiddag was er dan een grote mars door Marseille. 20.000 vrouwen, dat is een hele hoop! En wij met de Belgische delegatie maar zingen, dansen, lopen... Gehoord zijn we zeker! Wat zeer mooi was, was dat we erin geslaagd zijn om de hele mars lang samen te lopen en zingen... OK, misschien zijn we nog niet echt een zangkoor, maar ambiance was er zeker, en dat doet deugd. Vrouwen aller landen, vereenigt u!

Zondagochtend waren we weer vroeg van de partij: dan werden de besluiten van de werkgroepen van zaterdag voorgesteld, en werd het Charter overhandigd aan België, een beetje als een Olympische vlam. De getuigenis van hoe migrantenvrouwen het nog eens dubbel zo moeilijk hebben was pakkend.

En dan was het weer tijd om naar huis te gaan...



Foto's:


Het was een bonte stoet
Het was een bonte stoet


100 vrouwen van het ABVV
100 vrouwen van het ABVV


We maken ons klaar voor de mars
We maken ons klaar voor de mars


Werkgroep
Werkgroep "werk en uitsluiting"


Aankomst in het TGV-station van Marseille
Aankomst in het TGV-station van Marseille



.