VERSLAGEN & FOTO'S

'Ons Postje-blijft' petitieactie gemeenteraad Kortrijk

Gepubliceerd op 16-02-2007 om 10u20 door ACOD

Datum: Maandag 12 februari 2007
Plaats: Kortrijk

Tijdens de laatste gemeenteraad van Kortrijk, maandag 12.02.07, was het actiecomité 'Ons Postje blijft' aanwezig met hun petitie.

Volgende aanwezige gemeenteraadsleden van de democratische partijen tekenden:

CD&V/NVa: Stefaan De Clerck (burgemeester), Guy Leleu (schepen), Alain Cnudde (schepen), Antoon Sansen, Filip Santy, Carl Decaluwe , Franceska Verhenne, Johan Coulumbier, Christine Depuydt, Pieter Soens, Martine Vandenbussche, Roel Deseyn en Lieve Vanhoutte.

VLD: Moniek Gheysens en Koen Byttebier

SP.A/Spirit: Marc Lemaitre, Roger Lesaffre, Bart Caron, Petra Demeyere, Bert Herrewyn, Philippe De Coene en Sliman You-ala.

GROEN!: Cathy Matthieu.

Alsook Geert Hillaert (stadssecretaris).

Het aktiecomité vindt het spijtig dat op die gemeenteraad er geen enkele tussenkomst was van één of meerdere ondertekenaars.

Vandaag konden we allen in een brief, uitgegeven door de post, lezen dat de post in de Brugsestraat gesloten zal worden. Als alternatief kan je alle postkantoren/postpunten vinden... maar 'ons postje St Jan' kan je er niet op vinden (terwijl dit kantoor nog altijd open is!). De post maakt zelfs geen reclame meer voor zijn eigen kantoren!

Deze week zal het aktiecomité zelf een pamflet verdelen met de stand van zaken.

De volgende stap is dat het aktiecomité de 'politiek' zal aanschrijven en hun antwoorden worden publiek gemaakt.

Op vrijdag 23 februari 07 sluit het kantoor 'Brugsepoort'. Met het aktiecomité houden we die dag, start om 17.00 uur, een rouwtocht naar 'Kortrijk-centrum'. Op de kist zal de volgende rouwtekst staan 'sluiting postkantoor Brugsesteenweg - Geen afbouw van Openbare Diensten'. We roepen dan ook iedereen op om de rouwstoet te volgen!

Ondertussen hebben 4531 mensen de petitie ondertekend. Hieronder kan je enkele opmerkingen vinden:

Proficiat: zo stuurt men meer wagens op de weg!!!
Conclusie: meer wagens= meer benzine = meer staatsinkomsten
= vervuiling
= meer betalend parkeren

Het is altijd hetzelfde, als er iets goed draait moeten jullie het altijd kapotmaken. Jullie kunnen maar dat meer!
Voor de kleine mensjes hebben jullie niets meer over. Als jullie maar geld verdienen, is ‘t genoeg. Is dat de toekomst? Wel, we zijn er wel mee. Als het zo verder gaat overal, gaan we eraan, maar jullie volgen ook, misschien niet direct maar toch zeker!

Ik ben 80% invalide en kan mij niet ver bewegen, daarom zou ik graag hebben dat de post in mijn straat blijft, dat zou mij een grote zorg besparen. Ik zou u heel dankbaar zijn, niet voor mij alleen, maar ook voor de andere mensen die in mijn straat wonen, en vooral de oudere die ook niet ver meer kunnen stappen.
Ik hoop op uw begrip voor mijn gebrek.

- De post verliest eigenwaarde en respect als de specifieke persoonlijkheid van de kleine postkantoren teniet gedaan wordt. Daardoor geraakt het vertrouwen van de klant zoek, de afstand tussen de post en de klant wordt groter wat uiteindelijk in het nadeel van de post zal werken. Wij pikken dit niet.
- Eerst de mensen lokken om bij de post een zichtrekening te openen (steeds bereikbaar) en als alles genoeg geld opbrengt het kantoor sluiten. Wij zitten in een piramidesysteem. De kleine man onderaan die alles inbrengt en de top die veel geld binnenrijft zodat dat de kleine man eigenlijk niet meetelt.

Sedert 10/01/2007 ben ik gepensioneerd. Steeds heb ik in de ING, BBL gewerkt. Eerst als kantoor directeur BBL, later als directeur marketing Zuid-West Vlaanderen en dan marketing directeur in België. Ik mag dus stellen dat ik iets ken van de argumenten om postkantoren te openen of te sluiten. Deze sluiting is onverantwoord op sociaal en economisch vlak, dit is duidelijk gebeurd zonder een deftige marketing.


Mijn vraag is: wordt er nog rekening gehouden met de gewone zowel als met de oudere mensen. In een postkantoor zoals dit waar altijd volk is. Dus niet nutteloos dat het er is. En het personeelslid zeker niet met de vingers moet staan draaien en de vliegen tellen. Nu moet ieder van bij ons ofwel de bus nemen, of wanneer in bezit van een auto, de auto. We zwijgen dan nog maar van het parkeergeld en de mogelijkheid om te parkeren.

Ja, aan dienstverlening in je buurt.
Neen, aan afbouw openbare diensten
Ja, aan wijkgerichte en efficiënte postdiensten

Wat gaan ze nog allemaal doen?
Ze nemen alles weg van de kleine mens. Niet iedereen kan beroep doen op een auto om zich te verplaatsen. Waar zijn ze mee bezig?


Ik vind het voornamelijk erg naar andere mensen toe. De post moedigt de mensen aan om hun pensioen niet meer via de postbode te laten uitbetalen maar om dit op de postrekening te laten storten. Dan zou ik graag van jullie vernemen hoe mijn moeder van 88 jaar (weduwe van een postbeambte) haar geld kan afhalen in een postkantoor dat 5 km verder ligt. Het ergste vind ik dan dat jullie publiciteit maken voor een postpunt (Carrefour Kuurne) dat 10 km van bij ons is.


Onverantwoorde sluiting, ik voel me als een persoon met een invaliditeit van 66% danig in de steek gelaten. Ik heb in de laatste 4 jaar verschillende financiële zaken overgebracht van bank naar post en nu gaat de dienstverlening weg! Zoiets kan niet

Zeer vriendelijk en gemotiveerd personeel. Ik heb destijds een brief gestuurd naar de post directie van Gent om mee te delen dat de loketbediende een pluim verdient voor haar inzet, beleefdheid, maar deze dame heeft niets gehoord van de directie, zelfs geen schouderklopje.
Post moet blijven: de directeur vindt alles normaal. Ik vraag mij af of ze zich als verantwoordelijke functionarissen ook zo inzetten omtrent klachten of een schouderklopje geven voor mij gekoppeld voor deze dame in het bijzonder een loonopslag verdienen.
Ik schrijf dit in eer en geweten.

André Dekimpe, gepensioneerd postambtenaar met 37 jaar dienst :
Jaren geleden hebeen wij ‘allen’ (gemeenschappelijk vakbondsfront) gestreden voor een democratische decentralisatie van het postwezen. DE POST BIJ DE BEWONERS. De nieuwe maatregelen staan er frontaal tegen de toenmalige beslissingen. Wie kan daar stil bij blijven ? Gezond verstand zou moeten zegevieren.
HET IS DE MENS DIE TELT. Sociaal, dank zij het dienstbetoon van de loketten, personeel en postbodes !
Denk daaraan bij de beslissing !!


Ik werk in de Spinnerijkaai in Kortrijk en voor zowel de professionele post als voor privé ga ik altijd langs in het postkantoor van de Stasegemsestraat. Je vindt er altijd een parkeerplaats (niet betalend) en bent snel gediend.
Als wij naar het centrum moeten dan moeten wij meer dan 3 keer zoveel tijd uittrekken want het verkeer, de parking en de wachttijden in het centrum zijn niet te onderschatten. Het zal ook economisch een achteruitgang zijn voor ons !!


Ik ben een jonge moeder met twee kinderen (die nog heel jong zijn) en ik heb geen auto waardoor ik alles te voet moet doen. Aangezien ik heel veel gebruik maak van het postkantoor ben ik er absoluut tegen dat deze beide postkantoren sluiten !Foto's:


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo)


foto: Frank Mulleman (SocFo)
foto: Frank Mulleman (SocFo).